Witamina D naturalny antybiotyk – najlepsze formy i źródła.

Formy witaminy D

Na początek należy wspomnieć, że najnowsze badania wykazały, że receptory witaminy D znajdują się na każdej komórce naszego ciała. Dlatego też ważne jest właściwe nasycenie tą substancją. Rozpuszcza się ona w tłuszczach, dlatego też nie należy zbytnio ograniczać ich spożycia, gdyż to zmniejszy wchłanianie witamin.

Wyróżniamy dwie podstawowe formy witaminy D:

  • ergokalcyferol (witamina D2), naturalnie występujący w organizmach roślinnych/drożdżach
  • cholekalcyferol (witamina D3), naturalnie występujący w organizmach zwierzęcych

Czym jest witamina D?

Większość ludzi nie ma pojęcia czym jest witamina D. Jak już wspomniałem, najnowsze badania wykazały, że jej receptory są na każdej komórce naszego ciała, a to dlatego, że witamina ta ma bardzo duże właściwości antybakteryjne i wzmacniające naszą odporność. Działa niczym naturalny antybiotyk, ale o tym w kolejnych artykułach z serii o witaminie D.

Naturalna czy sztuczna

Istnieją zarówno syntetyczne jak i naturalne źródła witaminy D. Niektóre badania wykazują, że wersja sztuczna jest gorzej tolerowana przez organizm człowieka, wchłania się jej mniej. Najważniejszym jednak i najbardziej powszechnym sposobem pozyskiwanie tej witaminy jest słońce. Dr Jerzy Jaśkowski w jednym ze swoich nagrań zwrócił uwagę, że trzeba co najmniej 20% witaminy D pozyskać z promieni słonecznych, gdyż zażywana doustnie witamina nie dociera do wszystkich komórek ciała. Czy zatem wystarczy nam samo przebywanie na słońcu? To zależy od wielu czynników. Na różnych szerokościach geograficznych promienie przechodzą przez różnej grubości warstwy atmosfery co sprawia, że np w Polsce trzeba stosunkowo długo i to w samo południe przebywać na słońcu by zapewnić sobie właściwą dawkę Witaminy D. Inna kwestia to to, że filtry słoneczne zazwyczaj blokują akurat te fale słoneczne, które produkują witaminę. Każdy człowiek ma również różne predyspozycje genetyczne. Właściwą odpowiedzią jest po prostu zbadanie poziomu 25 OHD (powinien wynosić 50-60) i dopiero tak możemy stwierdzić czy musimy się dodatkowo suplementować czy nie.

Jak rozpoznać produkty zawierające naturalną witaminę D od syntetycznej?

Tak się składa, że nawet farmaceuci nie mają pojęcia o tym, że naturalna witamina D lepiej się wchłania, ani tym bardziej jak ją odróżnić od syntetycznej. Miałem niestety taką sytuację w aptece i sam się zdziwiłem. Otóż okazuje się, że producenci zazwyczaj nie piszą tego na opakowaniu. Istnieje jednak prosty sposób na odróżnienie ich. Producenci naturalnej witaminy D zawsze piszą o naturalnym pochodzeniu na opakowaniu, wiedząc iż to jest atut produktu. Dlatego też wystarczy przeczytać jego opis i jeśli nie jest w nim wprost napisane, że to witamina D pochodzenia naturalnego to jest to z pewnością syntetyk.

Naturalne źródła witaminy D

Witamina D występuje w wielu produktach żywieniowych:

  • węgorz świeży
    Słońce źródło witaminy D.
    Słońce źródło witaminy D.
  • śledź marynowany
  • śledź w oleju
  • dorsz świeży
  • łosoś (gotowany/pieczony)
  • makrela (gotowana/pieczona)
  • ryby z puszki (tuńczyk, sardynki)
  • żółtko jajka
  • ser żółty
  • mleko ludzkie
  • mleko krowie

W tym miejscu muszę ostrzec odnośnie ryb. Większość z nich, zwłaszcza najtańszych, w supermarketach pochodzi z hodowli. Nawet ryba, podpisana jako norweska, może być w rzeczywistości hodowana w Ameryce południowej, a norweska jest tylko firma, do której te hodowle należą. Ryby hodowlane są karmione niezdrową paszą, profilaktycznie polewane antybiotykami dodawanymi do wody. Paszy całej nie zjadają, więc mnoży się w takiej hodowli wiele bakterii. Do tego dzisiejsze akweny wodne nie należą do najczystszych, natomiast ryby maja to do tego, że filtrują wodę, a w raz z nią kumulują metale ciężkie i toksyny w organizmie.

Źródła:

  • Liu PT. Stenger S, Li H, et al. Toll-like receptor triggering of a vitamin D-meditated human antimicrobial response. Science 2006; 311:1770-3.
  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_D
  • „Słoneczny hormon ” (pol.). Dziennik Polski, 13 maja 2009.
  • Munger KL, Levin LI, Hollis BW, Howard NS, Ascherio A. Serum 25-hydroxyvitamin D levels and risk of multiple sclerosis. „JAMA”, s. 2832-2838, 2006. DOI: 10.1001/jama.296.23.2832. PMID: 17179460.
  • Ukryte terapie – Jerzy Zięba

Forum Witamina D naturalny antybiotyk – najlepsze formy i źródła.

Temat zawiera 0 odpowiedzi, i ma 1 odpowiedź, ostatnio zaktualizowany przez  Marcin 8 miesięcy, 2 tygodnie temu.

  • Autor
    Wpisy
  • #1146 Odpowiedź

    Marcin
    • Opiekun forum

    Na początek należy wiedzieć, że najnowsze badania wykazały, że receptory witaminy D znajdują się na każdej komórce naszego ciała. Dlatego też ważne jest właściwe nasycenie tą substancją. Rozpuszcza się ona w tłuszczach, dlatego też nie należy zbytnio ograniczać spożycia tłuszczów, gdyż to ograniczy wchłanianie witamin.

    [Przeczytaj cały artykuł: Witamina D naturalny antybiotyk – najlepsze formy i źródła.]

Odpowiedz na: Witamina D naturalny antybiotyk – najlepsze formy i źródła.
Twoje dane: