Witamina A – formy, źródła, problemy z wchłanialnością, skutki niedoboru

Witamina A czyli retinoidy: retinol, retinal i kwas retinowy. Witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Głównym źródłem aktywnych form witaminy A w organizmie jest spożywana z pokarmem pochodzenia roślinnego prowitamina A (głównie β-karoten). Niestety mało znanym faktem jest, że wraz ze wzrostem spożycia beta-karotenu jego wchłanialność i przekształcanie na witaminę A spada. Zwiększając o 100% dawkę prowitaminy zyskujemy w rzeczywistości tylko ok 36%, zwiększając jeszcze bardziej dawkę znów dostajemy jeszcze mniej witaminy A. Dlatego też w suplementacji zaleca się korzystać z witaminy A z retinolu.

Do najbogatszych naturalnych źródeł witaminy A dla człowieka należą:

  • tran rybi (30 mg RAE1/100 g),
  • wątroba i podroby (2–28 mg RAE/100 g),
  • słodkie ziemniaki (1 mg RAE/100 g),
  • marchew (835–850 μg RAE/100 g),
  • jarmuż (500–700 μg RAE/100 g),
  • szpinak (ok. 500 μg RAE/100 g),
  • dynia (300–400 μg RAE/100 g)

Nadmierne spożycie tłuszczów wielonienasyconych, roślinnych, zaburza przemianę beta-karotenów w witaminę A. Organizm  dziecka również słabo przetwarza prowitaminę A i jest narażony na niedobory. Kolejną grupą mającą problemy z przetwarzaniem tej witaminy są osoby chore na cukrzycę oraz niedoczynność tarczycy. Wszystkie powyższe grupy są narażone na niedobór Witaminy A i powinny ją suplementować by uniknąć skutków negatywnych.

Niedobór witaminy A wywołuje keratynizację nabłonków:

  • oka
  • dróg oddechowych
  • dróg pokarmowych
  • rogówki

Skutki niedoboru:

  • kseroftalmia – wysychanie spojówek i rogówek
  • kruche, wolno rosnące paznokcie
  • suchość skóry, czasem objawiająca się zaczerwionymi obszarami
  • brak apetytu
  • ślepota zmierzchowa (tzw. „kurza ślepota”)
  • pogorszenie wzroku
  • zahamowanie wzrostu
  • zanikanie nabłonków
  • łuszczyca
  • rogowiec dłoni i stóp
  • trądzik pospolity
  • łysienie plackowate
  • skłonności do biegunek
  • złe samopoczucie

 

Źródła:

  1. β-Carotene Conversion to Vitamin A Decreases As the Dietary Dose Increases in Humans – Janet A. Novotny, Dawn J. Harrison, Robert Pawlosky, Vincent P. Flanagan, Earl H. Harrison and Anne C. Kurilich
  2. https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_A
  3. Plant sources of provitamin A and human nutriture. Nutrition Review, Springer Verlag New York, Inc, July 1993, 51:1992-4 Solomons, N.W. and J. Bulus.

 

ad 1. RAE – Retinol Activity Equivalents

Forum Witamina A – formy, źródła, problemy z wchłanialnością, skutki niedoboru

Temat zawiera 0 odpowiedzi, i ma 1 odpowiedź, ostatnio zaktualizowany przez  Marcin 10 miesięcy, 3 tygodnie temu.

Odpowiedz na: Witamina A – formy, źródła, problemy z wchłanialnością, skutki niedoboru
Twoje dane: