Przyprawy korzenne. Cynamon.

Przyprawy korzenne. Cynamon.

Gdy na dworze odnotowujemy spadek temperatur, wtedy chętniej sięgamy po wszelkie rozgrzewające przyprawy, korzenie, miody i przetwory owocowe. Obok imbiru, najczęściej sięgamy po cudowny, rudy i rozgrzewający cynamon. Dodajemy laskę cynamonu do gruszek w occie, grzańca, ale jeszcze częściej sięgamy po jego sproszkowaną formę. Nie wyobrażam sobie szarlotki bez tego aromatu, a i dodatek cynamonu w potrawach wytrawnych podkreśli ich smak. Jest to wyjątkowa przyprawa, chociaż tak popularna w naszej kuchni.cynamon, przyprawy korzenne

Cynamonowiec cejloński (cinnamomum zeylanicum) to nazwa drzewa z gatunku wawrzynowatych. Jest to zimozielona, sięgająca nawet 12 metrów roślina, której niedaleki kuzyn – kasja, czyli cynamon chiński, jest równie znany w naszej kuchni. Obie rośliny są uprawianie w klimacie subtropikalnym. Do największych producentów cynamonu należą kraje azjatyckie – Chiny, Indonezja, Sri Lanka, Wietnam.

Cynamonowce, z których pozyskuje się cynamon, należą do roślin leczniczych. Przyprawa pozyskiwana jest z kory drzew, które pierwotnie występowały tylko we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Od wieków stanowi jedną z podstaw medycyny naturalnej. Już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o cynamonie i jego właściwościach rozgrzewających w chińskiej księdze zielarskiej, a praktykujący kuchnię Pięciu Przemian, będą używali go niemal codziennie.

Gatunki cynamonu różnią się wyglądem laski – kasja jest spiralnie skręcona i gładka, a cynamon cejloński tworzy dwururkę – w przekroju przypomina zakręcone, baranie rogi, jest on też jaśniejszy od rdzawej kasji. Subtelne różnice wyczuwalne są również w smaku – cynamon cejloński jest słodkawy, korzenny i ma przyjemny aromat. Kasja jest natomiast bardziej piekąca i mniej wyrafinowana.

W czasach historycznych cynamon był wykorzystywany jako środek pobudzający krążenie, utrzymujący higienę jamy ustnej, niwelujący problemy trawienne, pozwalający zwalczać bóle mięśniowe i menstruacyjne. Stanowił ratunek dla przeziębionych. Wykorzystywany był również do zabiegów higienicznych i konserwujących.

Składnikiem leczniczym jest kora. Cynamonowiec cejloński zawiera duże ilości (0,5-2%) olejku eterycznego, składającego się nawet w 80% z aldehydu cynamonowego i 1% eugenolu ( związku zapachowego, odpowiedzialnego za korzenną nutę). Kora cynamonowca chińskiego składa się natomiast z 90% aldehydu cynamonowego, ale małej ilości eugenolu.

W drugiej części przybliżę właściwości cynamonu, a już dziś zachęcam do zaopatrzenia się w laskę cynamonu i produkty na bazie kory cynamonowca.

Źródła:

  • wikipedia.org.pl
  • Goetz. P, Lecznicze dary natury, Warszawa, 2003, s.56

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *