Formy witaminy C

Formy witaminy Cformy witaminy c askorbinian sodu kwas laskorbinowy acerola

Witamina C dostępna jest w kilku różnych formach. Każda z nich nieco inaczej się przyswaja oraz nasyca organizm, są też w różnych cenach:

  • kwas L-askorbinowy – smak kwaśny, najlepiej spożywać z sokami owocowymi, które poprawiają smak i zwiększają wchłanialność witaminy
  • askorbiniany: sodu, magnezu, potasu, wapnia, cynku – sole kwasu l-askorbinowego, polecane tym, którzy wolą zażywać witaminę C w potrawach
  • palmitynian askorbylu – przeciwutleniacz spożywczy E-304
  • PureWay-C® – opatentowana formuła zawierająca witaminę C oraz specjalne woski roślinne i bioflawonoidy cytrusowe, charakteryzująca się wysoką biodostępnością i trwałością.
  • Liposomalna firmy LivOn® – opatentowana metoda enkapsulacji liposomalnej
  • Ester C® –  opatentowany, zawiera aktywne metabolity witaminy C (kwas L-treonowy, L-lyksonowy i L-ksylonowy)

Naturalna czy sztuczna?

owoce cytrusowe, naturalne witaminy, witamina c
Ilość witaminy C w owocach może zapewnić nam uzupełnienie jej niedoboru, jedynie gdy jesteśmy zdrowi i zapotrzebowanie jest nieduże.

Witamina C, jako jedna z niewielu witamin produkowanych w laboratoriach jest praktycznie identyczna jak ta produkowana przez naturę, co sprawia, że cena jej wytworzenia jest niezwykle niska. Opatentowane formy liposomalne wchłaniają się lepiej i są z pewnością bardziej aktywne biologicznie jednak ich cena jest już wyższa. Dostępne są również naturalne produkty ze stosunkowo wysoką zawartością witaminy C takie jak na przykład Acerola, która zaspokoi codzienną podaż witaminy dla lepszej odporności. Jednak w przypadku stanów wyższego zapotrzebowania na witaminę C, ilość, jaką jesteśmy wstanie zażyć z Aceroli może już być niewystarczająca. Dziadkowie i mamy uczą nas, że witamina C występuje w cytrynie, jednakże jej ilość niestety jest tam bardzo mała. Picie dużej ilości soku z cytryny szybciej doprowadzi nas niestety do rozwolnienia niż do nasycenia organizmu witaminą C.

Którą formę wybrać?

Osobiście korzystam z Witaminy C w formie kwasu l-askorbinowego lub w formie askorbinianu sodu. W mojej ocenie posiadają one najkorzystniejszy stosunek ceny do jakości. Witamina C produkowana w laboratoriach jest praktycznie identyczna do tej produkowanej przez naturę, co sprawia, że nawet jeśli wchłania się ona gorzej od jej opatentowanych form to ilością za tą samą cenę można to z pewnością nadrobić.

 

Źródła:

  • Vitamin C Fact Sheet for Health Professionals, National Institutes of Health – https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
  • Toward a new recommended dietary allowance for vitamin C based on antioxidant and health effects in humans. Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis 97331, USA.
  • Ascorbic acid bioavailability in foods and supplements. Food Science and Human Nutrition Department, University of Florida, Gainesville 32611.

 

 

Forum Formy witaminy C

Temat zawiera 0 odpowiedzi, i ma 1 odpowiedź, ostatnio zaktualizowany przez  Marcin 10 miesięcy, 2 tygodnie temu.

  • Autor
    Wpisy
  • #1093 Odpowiedź

    Marcin
    • Opiekun forum

    Formy witaminy C Witamina C dostępna jest w kilku różnych formach. Każda z nich nieco inaczej się przyswaja oraz nasyca organizm, są też w różnych cen
    [Przeczytaj cały artykuł: Formy witaminy C]

Odpowiedz na: Formy witaminy C
Twoje dane: